werkgroepen

Werkgroep Natuur- en landschapsfotografie en architectuurfotografie.

Natuur- en landschapfotografie trekken individueel of in een groep op uit en laten voor de eerst volgende werkgroepavond twee meer foto’s afdrukken,  deze foto’s worden met elkaar besproken op de werkgroepavond.  Doel van deze bespreking is om aan de hand van je eigen techniek, het standpunt ect. te bespreken.  De leden uit deze werkgroep spreken in het begin van het jaar met elkaar af voor de presentatie aan het eind van het jaar.

Architectuurfotografie bied je de mogelijkheid om te experimenteren met compositie. Alle elementen van belichten, perspectief, framing, balans, symmetrische lijnen spelen ect. komen er in terug.  Je hoeft niet op pad naar exotische oorden, elke stad heeft zijn eigen stijl aan oude en nieuwe architectuur.  Meestal wordt er met elkaar een thema gekozen waarin de komende tijd aandacht besteed wordt. 

Werkgroep  Model- en portretfotografie.

Model- en portretfotografie heeft tot doel om in een studio omgeving portretfoto’s temaken. Daarvoor wordt één of maximaal twee modellen per avond uitgenodigd, waar maximaal vijf fotograven die aan het werk gaan.  Het maximum van vijf fotograven is in gesteld om iedereen voldoende aan bod te laten komen en het model ook enige tijd rust te gunnen (een hele avond poseren is inspannend).  Er wordt door deze werkgroep meestal binnen gewerkt met gebruik van flitser en een vaste achtergrond.  Uiteraard is ook mogelijk om met een model naar buiten te gaan dit in overleg met de werkgroepleden en het model. 

Werkgroep Macro- tabletopfotografie.

Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.  In het gewoon Nederlands:  op de tafel fotograferen, zet iets in het licht en maak er een foto van.  Wat maakt in feite niet uit , een veertje, spijkers, schroeven, een blad van een boom, een stilleventje, een collage, bloemen of een hele compositie met als sterkste punt de kunst van het weglaten. Dan de verlichting,  het bestaande licht kan natuurlijk al worden gebruikt. Maar leuker is om dit onder controle te krijgen, een uitgebreide studiobelichting is natuurlijk aardig maar een paar spotjes doen al wonderen.  Aan het eind heb je dan een foto waarbij alles zelf is gekozen van plaatsing van de voorwerpen, de achtergrond tot het licht en de schaduwen toe.  Met macro- tabletopfotografie kunnen de werkgroepleden de fantasie en creativiteit volledig benutten. 

Werkgroep  Digi.

Deze werkgroep duikt dieper in de digitale beeldbewerking.  Dit in een stimulerende en gezellige omgeving  waar veel ruimte is voor vragen. Er is aandacht voor nieuwtjes, vondsten op internet, digitale handig heidjes enz.  Er wordt vooral aandacht besteed aan de mogelijkheden in fotobewerkings  programma zoals CS4, CS5, lightroom, en de RAW convectors.

De ervaring en de persoonlijke situatie op het gebied van digitale fotobewerking van de leden van deze werkgroep is verschillend, maar de werkgroep Digi is geen lesavond. Voor elke avond wordt er een foto thema vastgesteld waarbij we proberen een relatie te leggen tussen het thema en de te oefenen techniek op die avond. Iedereen maakt met dit thema minimaal één foto in druk op 20x30cm. eventueel kan men ook via de beamer het laten zien.  De werkwijze is veelal dat gezamenlijk via de beamer een techniek bekeken wordt, waarna de leden van de werkgroep Digi die techniek zelf probeert toe te passen.

Werkgroep Audio visueel (HDAV).

Voor fotografen die hun beelden groot willen projecteren bood digitale fotografie aanvankelijk geen kwalitatief alternatief voor de voormalige diashows omdat de doorsnee presentatieprogramma`s  en beamers veelal niet beantwoorden aan de hoogste kwaliteitseisen.

HADV staat voor High Definition Audio Visual, deze werkgroep is het audiovisuele medium voor de veeleisende fotograaf die digitale beeld en geluidspresentatie in hoge kwaliteit willen maken.